Δράσεις του ΔΣ της ΕΕΠΑ κατά την περίοδο Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2015

 

 • Κυκλοφορία (Δεκέμβριος 2015) του πρώτου τεύχους του νέου επίσημου περιοδικού της ΕΕΠΑ, που ονομάζεται "Journal of Surgical and Molecular Pathology" (JSMP). Το νέο μας περιοδικό έχει επίσημη γλώσσα την αγγλική και διεθνείς κριτές, με στόχο να συμπεριληφθεί σε διεθνείς βάσεις δεδομένων. Ο ιστότοπος του Περιοδικού είναι www.journalofpathology.org. Ευελπιστούμε στην ενεργό συμβολή σας, στην επιτυχία του νέου μας περιοδικού και αναμένουμε την υποβολή άρθρων σας σύμφωνα με τις οδηγίες του. Το Editorial Board στο πρώτο τεύχος απαρτίζεται από το ΔΣ της ΕΕΠΑ και τους προσκεκλημένους συγγραφείς (senior authors), και θα διευρυνθεί με την αποδοχή νέων άρθρων προς δημοσίευση.
 • Συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής, που εορτάστηκε στις 18 και 19 Νοεμβρίου, με στόχο την αναγνώριση της προσφοράς των Παθολογοανατόμων στη φροντίδα των ασθενών, και την αύξηση της αναγνωρισιμότητάς τους από το κοινό. Τυπώθηκαν αφίσες και ενημερωτικά φυλλάδια και προβλήθηκε σχετικό τηλεοπτικό spot στα ΜΜΕ. Οι αφίσες αναρτήθηκαν σε Εργαστήρια Παθολογικής Ανατομικής και σε επτά σταθμούς του μετρό στην Αθήνα. Επίσης, στήθηκαν ειδικές κατασκευές με αφίσες και μικροσκόπιο στην Αθήνα, στο Μετρό του Συντάγματος και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους. Τους ειδικούς χώρους επισκέφτηκαν πολίτες που είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με παθολογοανατόμους, να ενημερωθούν, να λύσουν απορίες και να δουν ιστολογικές τομές στο μικροσκόπιο. Παράλληλα, 28 Εργαστήρια Παθολογικής Ανατομικής σε όλη την Ελλάδα συμμετείχαν, λιγότερο ή περισσότερο, στον εορτασμό. Οργανώθηκαν εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων, ενημερωτικές ομιλίες, ξεναγήσεις στα εργαστήρια, και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, με στόχο την ανάδειξη του έργου του Παθολογοανατόμου.
 • Διαδικασίες οργάνωσης του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Παθολογικής Ανατομικής, που θα γίνει στα Ιωάννινα, 8-11 Ιουνίου 2016. Κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού, ανατέθηκε στην Εταιρεία SCEP Scientific Cultural Events & Publications. Η εμβληματική ρήση (motto) του Συνεδρίου είναι: "Βαδίζοντας στο δρόμο της αποκωδικοποίησης των νόσων", και με βάση αυτήν έχει διαμορφωθεί η αφίσα του Συνεδρίου. Το Προκαταρτικό Πρόγραμμα έχει καταρτιστεί. Σας έχει ήδη σταλεί πρόσκληση για υποβολή εργασιών (ελεύθερων και αναρτημένων ανακοινώσεων), που θα γίνει μόνο ηλεκτρονικά έως την Δευτέρα 29/2/2016 με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
 • Ανάθεση μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό σε εταιρεία για την αναβάθμιση της Ιστοσελίδας της ΕΕΠΑ, η πλατφόρμα της οποίας, λόγω παλαιότητας, δεν υποστηρίζεται επαρκώς σε όλες τις λειτουργίες της από το διαδίκτυο και είναι ευάλωτη σε θέματα ασφαλείας.
 • Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης στήριξης των Εργαστηρίων (Νοσοκομείων) που δοκιμάζονται από τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού, έγινε συνάντηση στις 14/7/2015 με τον τότε Υπουργό Υγείας κύριο Π. Κουρουμπλή, με κυριότερο θέμα την υποστελέχωση των Εργαστηρίων, τόσο σε επίπεδο ειδικευμένων όσο και σε επίπεδο ειδικευομένων Παθολογοανατόμων. Για το σκοπό αυτό συγκεντρώθηκαν Πανελλαδικά όλα τα στοιχεία για την υποστελέχωση των Εργαστηρίων Παθολογικής Ανατομικής. Ακολούθησαν συναντήσεις με την Υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ, αρμόδια χειρίστρια για θέματα που αφορούν στα Νοσοκομεία, κυρία Ι. Διαμαντοπούλου (10/9/2015) και με τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ κύριο Ν. Καρβούνη (15/9/2015). Ως αποτέλεσμα, το Νοέμβριο του 2015 προκηρύχτηκαν 4 θέσεις επικουρικών Παθολογοανατόμων στην Αττική.
 • Κατόπιν αιτήματος της κυρίας Β. Λεοντάρα (Ιατρός Παθολογοανατόμος, Επιμελήτρια Α΄) για εξοπλισμό του νεοσύστατου Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής του ΓΝ Χίου "Σκυλίτειο", εξασφαλίστηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός από το Νοσοκομείο "Αμαλία Φλέμιγκ", που κατέστη διαθέσιμος μετά τη συνένωση του με το ΓΝΑ "Σισμανόγλειο".
 • Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ κύριο Α. Γιαννόπουλο, ο οποίος αναγνώρισε την σημασία της συμβολής των Παθολογοανατόμων στο Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών (ΕΑΝ). Διευκρινίστηκε ότι το Παθολογοανατομικό Αρχείο Νεοπλασιών (ΠΑΝ), είναι ξεχωριστό αρχείο, έγκυρο και με άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), που ανήκει στους Έλληνες Παθολογοανατόμους και δεν παραχωρείται σε άλλους φορείς.
 • Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας, για θέματα του ΕΑΝ.
 • Συμμετοχή στην πρώτη συνεδρίαση της ΕΟ/ΚεΣΥ, όπου ετέθη το θέμα της δυσαρμονίας των καταλόγων ΕΛΟΚΙΠ, ΚΕΟΚΕΕ και ΕΟΠΥΥ. Η ΕΟ/ΚεΣΥ στην παρούσα φάση δεν επελήφθη του θέματος.
 • Έναρξη της προοπτικής μελέτης της έκφρασης της πρωτεΐνης ALK σε καρκινώματα πνεύμονα, με τη συμμετοχή και των 18 Νοσοκομείων, που δήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής.
 • Σε συνέχεια των ενεργειών για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων Παθολογοανατόμων στις νεκροτομές έγινε συνάντηση με την Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΕΚΠΑ Καθηγήτρια κυρία Χ. Σπηλιοπούλου, και σχετική αλληλογραφία με τα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια Ιατροδικαστικής – Τοξικολογίας και τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της χώρας, με θετικά αποτελέσματα. Βρισκόμαστε στην επεξεργασία των λεπτομερειών της εκπαίδευσης.
 • Στην 35η συνάντηση της UEMS (Union of European Medical Specialties) στον τομέα της Παθολογικής Ανατομικής (Section of Pathology, European Board of Pathology) που έγινε στις Βρυξέλλες, στις 07-11-2015, συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:
  • Οριστικοποίηση του ορισμού του Ευρωπαίου Παθολογοανατόμου: Ο Παθολογοανατόμος είναι ο ειδικός γιατρός του οποίου αποστολή είναι η διάγνωση, η πρόγνωση της νόσου, και η πρόβλεψη της απάντησης στη θεραπεία, μέσω μορφομοριακών μελετών των ιστών, των κυττάρων και των παραγώγων αυτών.
  • Συζήτηση του θέματος της υγρής βιοψίας και των διαθέσιμων μοριακών μεθόδων.
  • Δημιουργία Multidisciplinary Joint Committee με πρωτοβουλία των Παθολογοανατόμων και τίτλο "Molecular Pathology".

Εκτύπωση  
Επίσημη Ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής.
+30 210 6725532
Λεωφ. Δημοκρατίας 67 Νέο Ψυχικό Αθήνα 15451

Αίτηση εγγραφής

Για την εγγραφή σας στην εταιρεία, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία.