Δράσεις του ΔΣ της ΕΕΠΑ κατά την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2019

 

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι δράσεις του ΔΣ ήταν πολύπλευρες με σταθερό στόχο την ισχυροποίηση της κεντρικής θέσης των Ελλήνων Παθολογοανατόμων στις υπηρεσίες παροχής υγείας. Για τους σκοπούς μας εστιάσαμε στη συσπείρωση του σώματος της ΕΕΠΑ, στη σταθερή και ενεργό συμμετοχή σε συλλογικά όργανα, στη διεκδίκηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας, στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση τόσο των ειδικευμένων όσο και των ειδικευομένων, και στην προβολή του συλλογικού έργου μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Συνοπτικά έγιναν τα ακόλουθα:

 • Εορτασμός του καινούριου χρόνου με κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 23 και 25 Ιανουαρίου αντίστοιχα, στα μαθήματα των Ειδικευομένων. Στην κοπή συμμετείχαν Ειδικευόμενοι, Συνάδελφοι εκπαιδευτές στα Μαθήματα, μέλη της ΕΕ και μέλη του ΔΣ της ΕΕΠΑ. Μετά από κλήρωση, ως δώρο, 14 Eιδικευόμενοι συμμετείχαν δωρεάν στην 7η Διημερίδα της ΕΕΠΑ και στο IUCP.
 • Κυκλοφορία επιτοίχιων και επιτραπέζιων ημερολογίων της ΕΕΠΑ.
 • Διαδικασίες οργάνωσης αρχείου διδακτικών περιστατικών για μελέτη από τα μέλη μας, το οποίο θα βρίσκεται στην Εταιρεία, μετά από τη δωρεά μικροσκοπίου στην ΕΕΠΑ από Συνάδελφο Παθολογοανατόμο.
 • Στις 1-2/3/2019 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 7η Πανελλήνια Διημερίδα Παθολογικής Ανατομικής με θέμα "Προκλήσεις στην καθ΄ ημέρα παθολογοανατομική πράξη. Με τους ιστούς για ιστία» στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Royal Olympic. Η Διημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Στην Διημερίδα συμμετείχαν 120 Παθολογοανατόμοι, κρατικοί λειτουργοί και έγκριτοι νομικοί.
 • Στις 12-14/4/2019 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα Ιωάννινα το 36th Ioannina University Courses of Pathology (ΙUCP), υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της European Society of Pathology με θέμα "Gynaecological Pathology –Oncology". Tο επιστημονικό πρόγραμμα καταρτίστηκε με τη συνεργασία της Επιστημονικής Επιτροπής και της Ομάδας Γεννητικού Συστήματος Θήλεος της ΕΕΠΑ. Το IUCP ήταν αφιερωμένο στη μνήμη των συναδέλφων Μ. Βανδώρου, Δ. Γιαννόπουλου και Α. Τασίδου. Σε αυτό συμμετείχαν 110 Παθολογοανατόμοι.
 • Η ΕΕΠΑ με στόχο την ενίσχυση του ρόλου του Παθολογοανατόμου στις καινοτόμες θεραπείες και τη διάχυση γνώσης στα Εργαστήρια Παθολογικής Ανατομικής ανά την Ελλάδα:
 • Συνεχίζει την πανελλαδική μελέτη υποστήριξης και καταγραφής της ανοσοθετικότητας της πρωτεΐνης ΑLK στον καρκίνο του πνεύμονα.
 • Συμμετέχει σε πρόγραμμα προοπτικής μελέτης της ανοσοϊστοχημικής έκφρασης του PD-L1 (IHC 22C3 pharmDx) στο ΜΜΚΠ.
 • Συμμετέχει σε πρόγραμμα προοπτικής μελέτης της ανοσοϊστοχημικής έκφρασης του PD-L1, κλώνος SP142, με το μηχάνημα της ανοσοϊστοχημείας Ventana στο ΜΜΚΠ .
 • Συμμετέχει σε πρόγραμμα προοπτικής μελέτης της ανοσοϊστοχημικής έκφρασης του PD-L1, με το μηχάνημα της ανοσοϊστοχημείας Autostainer Link 48 στο ουροθηλιακό καρκίνωμα και στα καρκινώματα κεφαλής και τραχήλου, σύμφωνα με κατευθυντήριες οδηγίες.
 • Η ΕΕΠΑ συμμετείχε ενεργά στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ογκολογίας του ΚΕΣΥ. Εκεί σε σταθερή βάση εισηγείται την ανάγκη επικαιροποίησης του καταλόγου των βιοδεικτών και της ανίχνευσής τους στον ιστό, αποκλειστικά σε Εργαστήρια Παθολογικής Ανατομικής.
 • Με βάση τον εσωτερικό κανονισμό της ΕΕΠΑ, χορηγήθηκαν αιγίδες σε Συνέδρια όπου υπήρχε ενεργός συμμετοχή Παθολογοανατόμων στο Επιστημονικό Πρόγραμμα. Η ΕΕΠΑ συμμετείχε στην Επιστημονική Επιτροπή και σε Τελετές έναρξης Συνεδρίων άλλων ειδικοτήτων.
 • Η ΕΕΠΑ συμμετείχε στο 2ο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) με θέμα "#We Can I Can: Εμπνέουμε, Εκπαιδεύουμε, Αναλαμβάνουμε Δράση" το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα διαφόρων Εταιρειών μεταξύ των οποίων και της ΕΕΠΑ. Εκεί επισημάνθηκαν οι ελλείψεις ιατρών Παθολογοανατόμων, Τεχνολόγων και Διοικητικού Προσωπικού, η μη ύπαρξη κινήτρων για την προσέλκυση νέων ιατρών στην ειδικότητα και το δικαίωμα ηλεκτρονικής "συνταγογράφησης" ειδικών εξετάσεων από τους Παθολογοανατόμους.
 • Η ΕΕΠΑ, μετά από δημόσια τοποθέτηση –παρέμβαση στην πρόταση που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τη «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών», κατόρθωσε την εκπροσώπηση της τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο όσο και στο Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΙΝ (Nόμος 4600/19, άρθρα 69 και 72).
 • Η ΕΕΠΑ συνεχίζει την καταγραφή του Παθολογοανατομικού Αρχείου Νεοπλασιών της επόμενης πενταετίας πανελλαδικά, με τη συμμετοχή των Εργαστηρίων Παθολογικής Ανατομικής Νοσοκομείων του ΕΣΥ, Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, αλλά και Εργαστηρίων Ιδιωτικών Νοσοκομείων. Ταυτόχρονα έχει αρχίσει η περαιτέρω επεξεργασία των δεδομένων σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή και τις Επιστημονικές Ομάδες.
 • Η ΕΕΠΑ φιλοξένησε στην Αθήνα στις 18-19 Μαΐου 2019 την 39η συνάντηση της UEMS (Union of European Medical Specialities) στον τομέα της Παθολογικής Ανατομικής (Section of Pathology, European Board of Pathology). Συμμετείχαν 24 Παθολογοανατόμοι Eκπρόσωποι κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Παθολογοανατόμοι Εκπρόσωποι από χώρες - μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ως παρατηρητές), και η Πρόεδρος της European Society of Pathology (ESP). Στη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων:
  • Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των Ειδικευομένων στην Παθολογική Ανατομική (Εuropean Training Requirements for the Specialty of Pathology) και
  • Οι εξετάσεις ελέγχου προόδου στην ειδικότητα (Ρrogress Τest).
  • Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το Επιστημονικό Πρόγραμμα του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου Παθολογικής Ανατομικής το οποίο θα πραγματοποιηθεί στo Ηράκλειο της Κρήτης, 3-6 Ιουνίου 2020, στο ξενοδοχείο Aquila Atlantis. Η εμβληματική φράση ("moto") του Συνεδρίου είναι "Ο Μίτος στο Λαβύρινθο της Ασθένειας".
  • Η ΕΕΠΑ οργανώνει το IUCP για το έτος 2020 με θέμα «Soft Tissue Pathology – Oncology» που προγραμματίζεται για τις 13-15/3/2020. Θα ακολουθήσει σύντομα σχετική ενημέρωση.

Εκτύπωση  
Επίσημη Ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής.
+30 210 6725532
Λεωφ. Δημοκρατίας 67 Νέο Ψυχικό Αθήνα 15451

Αίτηση εγγραφής

Για την εγγραφή σας στην εταιρεία, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία.