Στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 το επίκεντρο των δράσεων του ΔΣ ήταν η ισχυροποίηση της θέσης των Ελλήνων Παθολογοανατόμων, τόσο στην παροχή εξατομικευμένης φροντίδας υγείας όσο και στην έρευνα, η σταθερή και ενεργός συμμετοχή μας σε συλλογικά όργανα, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ειδικευομένων και των ειδικευμένων, καθώς και η προβολή των δράσεων της κοινότητάς μας στους αρμόδιους φορείς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Συνοπτικά έγιναν τα ακόλουθα:
- Συναντήσεις και ηλεκτρονική επικοινωνία με την ένωση των Ιατρικών Επιστημονικών Εταιρειών Ελλάδος και τον ΠΙΣ για την διαμόρφωση προτάσεων προς το ΚΕΣΥ και το Υπουργείο Υγείας, σχετικά με τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, την πιστοποίηση και τη λειτουργία των επιστημονικών ιατρικών εταιρειών, το θεσμικό πλαίσιο και τους όρους διεξαγωγής ιατρικών συνεδρίων και την εκπαίδευση των ιατρικών ειδικοτήτων.
- Αλληλογραφία με τον ΠΙΣ, το ΚΕΣΥ και το Υπουργείο Υγείας σχετικά με το μόνιμο αίτημα των Παθολογοανατόμων για συνταγογράφηση του ελέγχου των βιοδεικτών και επικαιροποίηση της κοστολόγησης των Παθολογοανατομικών εξετάσεων.
- Συμμετοχή σε ομάδες εργασίας που διαμορφώθηκαν με πρωτοβουλία της ΕΟΠΕ σχετικά με Κατευθυντήριες Οδηγίες.
- Επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την τυποποίηση των κριτηρίων μοριοδότησης για τον διορισμό γιατρών στο ΕΣΥ.
- Στήριξη Διευθυντών Παθολογοανατομικών Νοσοκομείων ΕΣΥ, που αντιμετώπισαν ζωτικά θέματα λειτουργίας, με επικοινωνία με τους Διοικητές των Νοσοκομείων. Επίσης επικοινωνία με Υπουργείο Υγείας, Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών και Νέων Νοσοκομείων για την ανάγκη ίδρυσης Εργαστηρίων Παθολογικής Ανατομικής και προκήρυξης σχετικών θέσεων.
- Συνάντηση με τους Διευθυντές των Εργαστηρίων Παθολογικής Ανατομικής της χώρας για ενημέρωση σχετικά με το Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας και λήψη αποφάσεων για την στάση της ΕΕΠΑ στα αιτήματα του Δικτύου.
- Ολοκλήρωση της συλλογής δεδομένων σχετικά με τον τρόπο καταχώρησης των παρασκευασμάτων στα Εργαστήρια Παθολογικής Ανατομικής της χώρας. Τα αποτελέσματα θα συζητηθούν στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογικής Ανατομικής.
- Διαδικασίες διοργάνωσης της πρώτης βιντεοσκοπημένης εκδήλωσης (Webinar) τον Μάρτιο 2020, με θέμα τα διαγνωστικά διλήμματα σε παθήσεις του μαστού .
- Χορήγηση αιγίδων σε Συνέδρια και συμμετοχή στην Επιστημονική Επιτροπή και σε Τελετές έναρξης Συνεδρίων άλλων ειδικοτήτων. Με βάση τον εσωτερικό κανονισμό της ΕΕΠΑ, σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ενεργός συμμετοχή Παθολογοανατόμων στο Επιστημονικό Πρόγραμμα. Με χαρά διαπιστώνεται ότι οι προσκλήσεις προς τους Έλληνες Παθολογοανατόμους για συμμετοχή σε Συνέδρια, Σεμινάρια και Ημερίδες άλλων ειδικοτήτων αυξάνονται συνεχώς.
- Συμμετοχή στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων με Workshop με θέμα «Ιστοπαθολογία μοσχευμάτων», το οποίο έτυχε ευρείας αποδοχής τόσο από συναδέλφους Παθολογοανατόμους όσο και από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. H ΕΕΠΑ αναγνωρίζει τον κίνδυνο εξάλειψης σημαντικών πεδίων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως η Νεφρική Βιοψία, και στήριξε την συμμετοχή νέων Παθολογοανατόμων στο Workshop. Θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση στο ίδιο αλλά και σε άλλα πεδία, που σήμερα εκπροσωπούνται μόνο από ελάχιστους Παθολογοανατόμους.
- Διαμόρφωση σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος των Μαθημάτων Παθολογικής Ανατομικής «Εκπαιδευτικές Συναντήσεις», με θεματολογία που άπτεται των τρεχουσών εξελίξεων στην ειδικότητα με στόχο τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση ειδικευομένων και ειδικευμένων.
- Ολοκλήρωση του επιστημονικού προγράμματος του 37th Ioannina University Courses of Pathology (ΙUCP), 13-15 Μαρτίου, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της European Society of Pathology (ESP) με θέμα "Soft Tissue Pathology –Oncology". Tο πρόγραμμα καταρτίστηκε με την συνεργασία της Επιστημονικής Επιτροπής και της Ομάδας Mαλακών Μορίων και Οστών της ΕΕΠΑ.
- Ολοκλήρωση του επιστημονικού προγράμματος του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου Παθολογικής Ανατομικής το οποίο θα πραγματοποιηθεί στo Ηράκλειο της Κρήτης, 3-6 Ιουνίου 2020, στο ξενοδοχείο Aquila Atlantis με εμβληματική φράση: "Ο Μίτος στον Λαβύρινθο της Ασθένειας».
- Συνέχιση της καταγραφής του Παθολογοανατομικού Αρχείου Νεοπλασιών πανελλαδικά, με τη συμμετοχή των Εργαστηρίων Παθολογικής Ανατομικής Νοσοκομείων του ΕΣΥ, Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, αλλά και Εργαστηρίων Ιδιωτικών Νοσοκομείων.
- Συμμετοχή στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παθολογικής Ανατομικής με μεγάλη επιτυχία, αποστολή δελτίου τύπου στην ESP και στο Royal College of Pathology και ανάρτηση του Δελτίου Τύπου και της αφίσας σε πολλές ηλεκτρονικές σελίδες της χώρας.
- Συμμετοχή στην 40η Συνάντηση της UEMS (Union of European Medical Specialties) στον Τομέα της Παθολογικής Ανατομικής (Section of Pathology), όπου συζητήθηκαν το πρόγραμμα εκπαίδευσης των ειδικευομένων στην Παθολογική Ανατομική και οι εξετάσεις ελέγχου προόδου στην ειδικότητα (Progress test).
- Η ΕΕΠΑ με στόχο την ενίσχυση του ρόλου του Παθολογοανατόμου στις καινοτόμες θεραπείες και την διάχυση γνώσης στα Εργαστήρια Παθολογικής Ανατομικής ανά την Ελλάδα:
-
- Συνέχισε την πανελλαδική μελέτη υποστήριξης και καταγραφής της ανοσοθετικότητας της πρωτεΐνης ΑLK στον καρκίνο του πνεύμονα έως το τέλος του έτους (2019). Για το 2020 αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή του Προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος της εξέτασης καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ, Αρ. Φύλλου 1511, τ.Β΄, 6.6.2014, Υπ. Απ. 49516).
- Συμμετέχει σε προγράμματα προοπτικής μελέτης της ανοσοϊστοχημικής έκφρασης του PD-L1 (IHC 22C3 pharmDx) και του ελέγχου του PD-L1 με την εξέταση Ventana PD-L1 (SP263) Assay στο ΜΜΚΠ.
- Τέλος, ολοκληρώθηκε το νέο τεύχος του περιοδικού της ΕΕΠΑ, Journal of Surgical and Molecular Pathology (JSMP). Ευελπιστούμε στην ενεργό συμβολή σας και αναμένουμε την υποβολή άρθρων σας σύμφωνα με τις οδηγίες του (www.journalofpathology.org).