Δράσεις του ΔΣ της ΕΕΠΑ κατά την περίοδο Ιουλίου- Δεκεμβρίου 2021

 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Το 1ο εξάμηνο της θητείας του νέου ΔΣ της ΕΕΠΑ και συγχρόνως 2ο εξάμηνο του 2021, εν μέσω της πανδημίας του Covid 19, οι αποφάσεις και οι δράσεις του ΔΣ προσαρμόστηκαν στις συνθήκες και στους ισχύοντες περιορισμούς.

Σκοπός και στόχοι μας ήταν και είναι η επίτευξη των λύσεων των πάγιων και σοβαρών προβλημάτων της Ειδικότητας και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των Παθολογοανατόμων. Παράλληλα ασχοληθήκαμε με τη συμμετοχή της ΕΕΠΑ σε συλλογικά όργανα, τη διεκδίκηση της αναγνώρισης του ρόλου μας στη θεραπεία των ασθενών και  την καταγραφή και προβολή των δράσεων της κοινότητάς μας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Συνοπτικά έγιναν τα ακόλουθα:

 • Εκτενής αλληλογραφία με το Υπουργείο Υγείας, με καταγραφή των μειζόνων προβλημάτων της Ειδικότητάς μας και,
 • Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, κ. Πλεύρη, στο Υπουργείο Υγείας, κατά την οποία εκτέθηκαν, κυρίως, τα προβλήματα που σχετίζονται με την υποστελέχωση των Εργαστηρίων, την έλλειψη Ειδικευομένων, τα κίνητρα προσέλκυσης Ειδικευομένων στην Ειδικότητα, τη δυνατότητα συνταγογράφησης των πράξεων, που εκτελούνται από τους ίδιους τους Παθολογοανατόμους και την ανακοστολόγηση των παθολογοανατομικών εξετάσεων. Ο κος Πλεύρης θεωρεί, ότι τουλάχιστον ορισμένα από αυτά, μπορούν να επιλυθούν. Στον κ. Υπουργό παραδόθηκε υπόμνημα, στο οποίο αναφέρονται εκτεταμένα όλα τα προβλήματα της Ειδικότητας και προτάσεις προς επίλυσή τους.
 • Συμμετοχή στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παθολογικής Ανατομικής 2021, η οποία, όμως, λόγω των συνθηκών, περιορίστηκε σε αποστολή δελτίου τύπου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημοσίευσή του στο περιοδικό "Health Daily" και ανάρτησή του σε πολλές ηλεκτρονικές σελίδες της χώρας.
 • Διαμόρφωση, σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή και τις Επιστημονικές Ομάδες, του εκπαιδευτικού προγράμματος των "Εκπαιδευτικών Συναντήσεων Παθολογικής Ανατομικής" για το εκπαιδευτικό έτος 2021-2022, οι οποίες αποφασίσθηκε να γίνονται, τουλάχιστον προς το παρόν, διαδικτυακά, και διεξαγωγή της πρώτης, στις 15 Ιανουαρίου 2022 με θέμα: “Tα συστήματα καταγραφής των ιστολογικών αλλοιώσεων των καρκινωμάτων, που σχετίζονται με την ανταπόκριση σε προεγχειρητικές θεραπείες: χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και στοχεύουσα θεραπεία.” Η δεύτερη Εκπαιδευτική Συνάντηση έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022.
 • Διοργάνωση, σε συνεργασία με την Ε.Ε., της 8ης Επιστημονικής Διημερίδας της ΕΕΠΑ, με θέμα: «Μοριακή Παθολογική Ανατομική και Ιατρική Ακριβείας», στις 18-19 Μαρτίου 2022, σε υβριδική μορφή, στο Αμφιθέατρο Φυσιολογίας «Γ. Κοτζιάς», της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στην Αθήνα και του ΙUCP, το οποίο προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2022.
 • Συμμετοχή στη διεκδίκηση διεξαγωγής του ECS του 2027 στην Αθήνα, και αποστολή ολοκληρωμένης πρότασης στην γραμματεία της ESP, για την υποψηφιότητα της Ελλάδας.
 • Καθορισμός και οριστικοποίηση των κριτηρίων για την χορήγηση των υποτροφιών της ΕΕΠΑ, τα οποία και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της εταιρείας και χορήγηση της πρώτης 6μηνης υποτροφίας σε νέο συνάδελφο, που πληρούσε τα κριτήρια.
 • Συμβολή (με την απαιτούμενη συστατική επιστολή) στη χορήγηση μίας από τις δέκα υποτροφίες Giordano της ESP για το 2021, σε Παθολογοανατόμο από την Ελλάδα.
 • Ολοκλήρωση της έκδοσης, η οποία είχε αρχίσει από το προηγούμενο ΔΣ, και δωρεάν χορήγηση στα μέλη της Εταιρείας του πρώτου Τετραδίου Παθολογικής Ανατομικής με θέμα: «Αλγόριθμοι στην διάγνωση των ενδομητρικών ξεσμάτων», το οποίο έχει γράψει η Καθηγήτρια κα Κ. Παυλάκη. Επίσπευση της έκδοσης του επόμενου Τετραδίου, με θέμα το μαστό και προσέγγιση συναδέλφων με ειδικό ενδιαφέρον σε συγκεκριμένα θέματα για συγγραφή επόμενων Τετραδίων.
 • Διαδικασίες επικαιροποίησης των Κατευθυντηρίων Οδηγιών της ΕΕΠΑ για τη διατήρηση και την καταστροφή αρχειακού υλικού, με βάση την πρόσφατη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
 • Δρομολόγηση ενεργειών για τροποποίηση της ιστοσελίδας της ΕΕΠΑ, ώστε να καταστεί πιο φιλική και εύχρηστη, καθώς και επαναδραστηριοποίηση της καταγραφής του Παθολογοανατομικού Αρχείου Νεοπλασιών (ΠΑΝ) με σύγχρονη δρομολόγηση ενεργειών, για δημιουργία/καταγραφή του σε ηλεκτρονική μορφή, κατάλληλη για αξιοποίησή του.
 • Εκπροσώπηση της ΕΕΠΑ στην Επιτροπή Αντιδραστηρίων της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας με τρία μέλη της, στην UEMS με ένα μέλος και στην ESP, σχετικά με την εφαρμογή του IVDR, με ένα μέλος.
 • Συνέχιση της συμμετοχής των εργαστηρίων, καθώς και διεύρυνση, με ένταξη νέων εργαστηρίων στα προγράμματα ελέγχου και καταγραφής του PDL-1 σε καρκινώματα πνεύμονα, ουροποιητικού συστήματος και κεφαλής και τραχήλου, με επέκταση του ελέγχου στα μεταστατικά τριπλά αρνητικά καρκινώματα του μαστού.
 • Ανακήρυξη της κας Ι. Δελλαδέτσιμα ως Ομότιμο Μέλος της ΕΕΠΑ και εγγραφή τεσσάρων νέων μελών στην Εταιρεία.
 • Χορήγηση αιτούμενων αιγίδων σε Συνέδρια, όπου υπήρχε ενεργός συμμετοχή Παθολογοανατόμων στο Επιστημονικό Πρόγραμμα και συμμετοχή μελών του ΔΣ της ΕΕΠΑ στην Επιστημονική Επιτροπή και σε Τελετές έναρξης Συνεδρίων, καθώς και επιστημονικών δράσεων άλλων ειδικοτήτων και ομοσπονδιών (ΕΛΛΟΚ, Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας κ.α.).

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 Η Πρόεδρος  Η Γεν. Γραμματέας
 Α. Νόννη  Ε. Γιαννικάκη

 


Εκτύπωση  
Επίσημη Ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής.
+30 210 6725532
Λεωφ. Δημοκρατίας 67 Νέο Ψυχικό Αθήνα 15451

Αίτηση εγγραφής

Για την εγγραφή σας στην εταιρεία, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία.