Δράσεις του ΔΣ της ΕΕΠΑ κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2022

 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Στο εξάμηνο αυτό, το επίκεντρο των δράσεων του ΔΣ ήταν η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ειδικευομένων και των ειδικευμένων Παθολογοανατόμων, η προσπάθεια επίτευξης λύσεων στα πάγια και σοβαρά προβλήματα της ειδικότητας, η απρόσκοπτη συνέχιση της καταγραφής και ο εκσυγχρονισμός του Παθολογοανατομικού Αρχείου Νεοπλασιών, η σταθερή και ενεργός συμμετοχή μας σε συλλογικά όργανα και η προβολή των δράσεων της κοινότητάς μας στους αρμόδιους φορείς .

Συνοπτικά:

1. Πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία:

  • Η 8η Πανελλήνια Διημερίδα Παθολογικής Ανατομικής, με θέμα: «Μοριακή Παθολογική Ανατομική και Ιατρική Ακριβείας», στις 18-19 Μαρτίου 2022, σε υβριδική μορφή, στο Αμφιθέατρο Φυσιολογίας «Γ. Κοτζιάς» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 195 σύνεδροι, Ιατροί Παθολογοανατόμοι και άλλων ειδικοτήτων, Βιολόγοι, Τεχνολόγοι και Φοιτητές Ιατρικής. Τα αποτελέσματα της Διημερίδας, όπου αναδείχτηκε ο σημαντικός και απαραίτητος ρόλος του Παθολογοανατόμου, στην αξιολόγηση των μοριακών αναλύσεων ιστικού δείγματος και στην Ιατρική Ακριβείας, αλλά και οι ελλείψεις και αδυναμίες της Ελληνικής πραγματικότητας, καθώς και προτάσεις για την επίλυσή τους, γνωστοποιήθηκαν στους αρμόδιους της πολιτικής για την υγεία, με εκτενές υπόμνημα, που στάλθηκε στους Υπουργό και Αναπλ. Υπουργό Υγείας και στον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ.
  • Το IUCP 2022, με θέμα «Lymphoma», στο πλαίσιο των Ioannina University Courses in Pathology, στις 27- 29 Μαΐου 2022, στο ξενοδοχείο Epirus Palace, στα Ιωάννινα. Το σεμινάριο παρακολούθησαν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, 54 συνάδελφοι, στην πλειονότητά τους, νέοι Παθολογοανατόμοι. Η ΕΕΠΑ, μετά από κλήρωση μεταξύ των ειδικευομένων – μελών της, διέθεσε δωρεάν εγγραφή και διαμονή σε τέσσερις ειδικευόμενους Παθολογοανατόμους. Η θεματολογία του επόμενου IUCP 2023, το οποίο προγραμματίζεται να γίνει στις 31 Μαρτίου - 2 Απριλίου 2023, αποφασίσθηκε να είναι το "Ουροποιογεννητικό σύστημα άρρενος".
  • Δύο προγραμματισμένες e-Εκπαιδευτικές Συναντήσεις, πάντα σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή και τις Ομάδες Εργασίας, με θέματα:

* «Nευροενδοκρινείς Όγκοι. Νεότερα δεδομένα και Ταξινόμηση όγκων του θυρεοειδούς αδένα (WHO 2017)», στις 19/2/2022, και

* «Βιοδείκτες - Νεότερα δεδομένα» στις 18/6/2022, τις οποίες παρακολούθησαν πάνω από 100 συνάδελφοι.

2. - Υπάρχει συνεχής επικοινωνία και αλληλογραφία με το Υπουργείο Υγείας και τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ, με καταγραφή των μειζόνων προβλημάτων της ειδικότητάς μας και προσπάθεια ανεύρεσης λύσεων, με κατάθεση προτάσεων.

     - Ζητήθηκε από το ΚΕΣΥ και κατατέθηκε λεπτομερής επιστολή σχετικά με την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στην ειδικότητα, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν και στοιχεία από τις ομάδες εργασίας του προηγούμενου Δ.Σ., για το θέμα αυτό.

     - Έγινε συνάντηση της Προέδρου, κας Α. Νόννη, με τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ, η οποία τον ενημέρωσε και προφορικά για τα θέματα που ταλαιπωρούν την ειδικότητα και ζητήθηκε η συμβολή του για την απαλλαγή των Παθολογοανατόμων από την υπηρεσία υπαίθρου, ή τουλάχιστον να τους δοθεί η δυνατότητα να την εκπληρώσουν ως αποσπασμένοι, σε Παθολογοανατομικά Εργαστήρια. Τέθηκε επίσης, το ζήτημα της επανακοστολόγησης των παθολογοανατομικών εξετάσεων. Δυστυχώς, αν και δόθηκαν υποσχέσεις, αυτές δεν έχουν υλοποιηθεί.

- Η Παθολογική Ανατομική χαρακτηρίσθηκε ως άγονη ειδικότητα, στο ΦΕΚ 2355/Β΄/12-5-2022, χωρίς όμως αυτό να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος των ελάχιστων ιατρών, που επιλέγουν αυτή την ειδικότητα. Έτσι λοιπόν, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την απαλλαγή από την υπηρεσία υπαίθρου ή τουλάχιστον την εκπλήρωσή της σε Παθολογογοανατομικά Εργαστήρια.

- Κατατέθηκαν από το Δ.Σ., κατά τη διαβούλευση επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προτάσεις/παρατηρήσεις για την τροποποίηση του άρθρου 44, που σχετίζεται με τη συμμετοχή και την αποζημίωση των Παθολογοανατόμων στην προτεινόμενη ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και του άρθρου 46, που σχετίζεται με τη δυνατότητα συνταγογράφησης παθολογοανατομικών πράξεων, από τους Παθολογοανατόμους.

3. Την 1η Ιουλίου 2022, η ΕΕΠΑ, με τέσσερα μέλη της, συμμετείχε σε ολοήμερο σεμινάριο επιλογής ειδικότητας, που διοργάνωσε το γραφείο εκπαίδευσης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου "Αττικόν" και το Εργαστήριο Ανατομίας, για τους εκτοετείς προπτυχιακούς φοιτητές, στο Εργαστήριο Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με θέμα την επιλογή ειδικότητας.

4. Διεκδικήσαμε τη διεξαγωγή, στην Αθήνα, του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Παθολογικής Ανατομικής (ECP) του 2027, με δια ζώσης παρουσίαση ολοκληρωμένης πρότασης στο ESP Council Meeting, μετά από την επίσκεψη τριμελούς αντιπροσωπείας της οργανωτικής επιτροπής, στην Αθήνα και εκτίμηση του προτεινόμενου χώρου διεξαγωγής του συνεδρίου. Η Αθήνα ήταν μεταξύ των τριών επικρατέστερων πόλεων, αλλά δυστυχώς δεν επιλέχθηκε για τη διεξαγωγή του ECP, το 2027.

5. Χορηγήθηκε τρίμηνη υποτροφία της ΕΕΠΑ, σε νέο συνάδελφο, μέλος της ΕΕΠΑ, για μετεκπαίδευση στη Δερματοπαθολογία, σε ειδικό κέντρο της Γερμανίας.

6. Μετά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας, το Παθολογοανατομικό Αρχείο Νεοπλασιών, με ανάθεση σε παλιούς και νέους συνεργάτες, στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, συνεχίζει την καταγραφή από το έτος 2017 και μετά, με ανανέωση των εντύπων αλλά και συμπεριλαμβάνοντας και άλλες κακοήθειες/συστήματα (ουροποιητικό, κεφαλής και τραχήλου, μελάνωμα δέρματος, λεμφώματα). Επίσης, κατόπιν των προσφορών που λάβαμε, και επιλέγοντας την οικονομικότερη, ανατέθηκε στην εταιρεία Τεχνολογιών Πληροφορικής Aura Solutions η ηλεκτρονική καταγραφή, διαχείριση και οργάνωση του αρχείου, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέγιστο.

7. Επεκτάθηκε η συμμετοχή Παθολογοανατομικών Εργαστηρίων, από όλη την Ελλάδα, στα προγράμματα ελέγχου και καταγραφής του PDL-1, σε καρκινώματα πνεύμονα, ουροποιητικού, κεφαλής και τραχήλου, καθώς και στα μεταστατικά τριπλά αρνητικά καρκινώματα του μαστού.

8. Χορηγήθηκαν αιγίδες σε Συνέδρια, όπου υπήρχε ενεργός συμμετοχή Παθολογοανατόμων, στο Επιστημονικό Πρόγραμμα ή συμμετοχή της ΕΕΠΑ στην Επιστημονική Επιτροπή, ενώ μέλη του ΔΣ της ΕΕΠΑ συμμετείχαν σε Τελετές έναρξης Συνεδρίων και δράσεων άλλων ειδικοτήτων και ομοσπονδιών (ΕΛΛΟΚ, Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, Συνέδριο Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής κ.α.).

9. Τέλος, το εξάμηνο αυτό, 16 νέα μέλη, από όλη την Ελλάδα, εγγράφηκαν στην Εταιρεία μας!

Ευχόμαστε καλό Φθινόπωρο,

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 Η Πρόεδρος  Η Γεν. Γραμματέας
 Α. Νόννη  Ε. Γιαννικάκη

 


Εκτύπωση  
Επίσημη Ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής.
+30 210 6725532
Λεωφ. Δημοκρατίας 67 Νέο Ψυχικό Αθήνα 15451

Αίτηση εγγραφής

Για την εγγραφή σας στην εταιρεία, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία.