17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογικής Ανατομικής

 Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου 2021 διαδικτυακά.

 

Μήνυμα Προέδρων

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογικής Ανατομικής με την εμβληματική φράση «Ο Μίτος στον Λαβύρινθο της Ασθένειας».

Η περιπέτεια του ασθενούς ξεκινά με την ανάγκη για διάγνωση και συνεχίζεται μετά από αυτήν. Η διάγνωση συνιστά το κομβικό σημείο στη ζωή του και εκεί ακριβώς βρίσκεται ο Παθολογοανατόμος, που παίρνει την πιο σημαντική απόφαση. Μέσω μορφομοριακών μελετών των ιστών, των κυττάρων και των παραγώγων αυτών, καταλήγει στην τελική διάγνωση και παρέχει πληροφορίες για την πρόγνωση της νόσου και την πρόβλεψη της απάντησης στη θεραπεία. Είναι ο Παθολογοανατόμος ο ειδικός εκείνος ιατρός, που μετατρέπει ποιοτικά και ημιποσοτικά δεδομένα (μακροσκοπικά, μικροσκοπικά, μοριακά, κλινικοεργαστηριακά) σε έναν αριθμό, τον κωδικό της ασθένειας. Ο Παθολογοανατόμος επίσης παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το στάδιο, την επάρκεια της εξαίρεσης, την πρόγνωση και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Επιπλέον, κατά περίπτωση, αποφασίζει ότι δεν υπάρχει παθολογία στο εξεταζόμενο υλικό. Ο δύσκολος και επιτελικός αυτός ρόλος μας είναι δυνατός μόνο με την αφοσίωση, την σκληρή δουλειά, την βαθειά γνώση της παθογένειας των νόσων και την συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων στην ιατρική επιστήμη.

Στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριό μας παρουσιάζονται σημαντικές νεότερες εξελίξεις σε πεδία της ειδικότητάς μας, τόσο ανά όργανο όσο και σφαιρικά, από ομιλητές που διαθέτουν τα εχέγγυα για έγκυρη και ακριβή ενημέρωση. Πολλοί διακεκριμένοι ομιλητές από άλλες χώρες τιμούν το Συνέδριό μας, παρουσιάζοντας και ιδιαίτερα θέματα όπως ο εξωτερικός ποιοτικός έλεγχος, η ψηφιακή Παθολογική Ανατομική και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης. Περιλαμβάνονται επίσης ενότητες σχετικά με την μοριακή παθολογική ανατομική, την μοριακή παθογένεια των νόσων, την ιστογένεση, την ταξινόμηση και την διάγνωση παθολογικών οντοτήτων ανά όργανο. Πριν την λήξη, το βήμα θα δοθεί στους ειδικευόμενους και στους νέους Παθολογοανατόμους ιατρούς, η άριστη κατάρτιση, η αφοσίωση και ο ενθουσιασμός των οποίων αποτελούν ισχυρό υπόβαθρο για το μέλλον της ειδικότητας μας.

Είχαμε προγραμματίσει να σας καλωσορίσουμε στο Ηράκλειο, την πόλη του Μίνωα με το Ανάκτορο της Κνωσού, με τον μινωικό πολιτισμό πρόδρομο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Εδώ άνθισε η εμπειρική Ιατρική με τα αρωματικά φυτά - κατά τον Θεόφραστο ¨το δίκταμον ίδιον της Κρήτης….σπάνιο δέ έστιν ¨ - καθώς και η μαγική Ιατρική, όπως αυτή αποτυπώνεται στην Θεά με τα φίδια. Θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στην πόλη του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, που στη διάρκεια του 20ου αιώνα αναγνωρίστηκε ως πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης και έχει δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στους μεγάλους ζωγράφους όλων των εποχών. Θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στην πόλη του Νίκου Καζαντζάκη, του Έλληνα λογοτέχνη που είναι από τους περισσότερο μεταφρασμένους παγκοσμίως, με την απέραντη αγάπη του για την Κρήτη. Όπως ο ίδιος ανέφερε ¨θαρρώ πως τίποτα δεν αγαπώ στον κόσμο σαν την Κρήτη. Όταν τη συλλογιέμαι ορκίζομαι μέσα μου να μην κάμω ποτέ μου μια πράξη ταπεινή, για να την ντροπιάσω¨.

Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η πανδημία COVID-19 συνεχίζει να απειλεί την δημόσια υγεία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε όλη αυτήν την μακρά περίοδο της αβεβαιότητας δεν έχουν ακόμα τελειώσει. Προκλήσεις συλλογικές και ατομικές, υποχρέωση να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες και επιθυμίες μας και το συλλογικό καλό. Τα σχέδια όλων μας ανατράπηκαν, το Πανελλήνιο Συνέδριο μας γίνεται διαδικτυακά.

Με την διαβεβαίωση ότι η αναγκαστική φυσική απόσταση μεταξύ μας δεν θα επηρεάσει στο ελάχιστο ούτε την ποιότητα των παρουσιάσεων, ούτε την δυνατότητα της επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο,

Σας ευχόμαστε να απολαύσετε τις εργασίες του Συνεδρίου.

 

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Η Πρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής

Καθηγήτρια Α. Μπατιστάτου                      Καθηγήτρια Μ. Τζαρδή

 

 Για να δείτε τα eposters πατήστε https://eposters.betterevents.io/hsp2021/web/sessions


Εκτύπωση  
Επίσημη Ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής.
+30 210 6725532
Λεωφ. Δημοκρατίας 67 Νέο Ψυχικό Αθήνα 15451

Αίτηση εγγραφής

Για την εγγραφή σας στην εταιρεία, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία.