Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής - 2015

18 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ 

 

Η Παθολογική Ανατομική είναι ιατρική ειδικότητα θεμελιώδους σημασίας για τη φροντίδα του ασθενούς. 

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 70% των διαγνώσεων σε ένα νοσοκομείο γίνονται με την καθοριστική συμβολή του Παθολογοανατόμου. 

Ο Παθολογοανατόμος εξετάζει μακροσκοπικά (με γυμνό μάτι) και μικροσκοπικά (με το κοινό μικροσκόπιο, και σε ειδικές περιπτώσεις με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο) ιστούς και κύτταρα, ή και όργανα ασθενών και καταλήγει σε διάγνωση. Τα ιστικά υλικά που εξετάζει ο Παθολογανατόμος μπορεί να είναι βιοψίες (μικρά τεμαχίδια ιστού) ή χειρουργικά παρασκευάσματα (μετά από εκτομή ιστού ή οργάνου που πάσχει). 

Ιδιαίτερο διαγνωστικό εργαλείο του Παθολογοανατόμου είναι η ταχεία βιοψία με την οποία ο Παθολογοανατόμος, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, καλείται να δώσει στον χειρουργό άμεση απάντηση για την παρουσία ή όχι κακοήθειας, αλλά και για την έκταση αυτής, με βάση την οποία λαμβάνεται διεγχειρητικά θεραπευτική απόφαση και επιλέγεται το κατάλληλο είδος επέμβασης. 

Ακόμη, ο Παθολογοανατόμος έχει στην αρμοδιότητα και στην αποστολή του την ανάλυση δεικτών / χαρακτηριστικών επιθετικότητας των όγκων και άλλων νόσων, όπως και προβλεπτικών δεικτών (βιοδεικτών) που προβλέπουν την  “εξατομικευμένη απάντηση” του κάθε ασθενή  σε ορισμένη θεραπευτική αγωγή. 

Βλέπετε, λοιπόν, ότι ο Παθολογοανατόμος δεν κάνει απλή δουλειά. 

Ερμηνεύει ευρήματα από το υλικό που εξετάζει, τα συνδυάζει μεταξύ τους και με άλλα κλινικοεργαστηριακά ευρήματα και καταλήγει στη λεγόμενη τελική διάγνωση, στην οποία βασίζεται η θεραπευτική απόφαση. 

Όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς, από τα πιο πάνω, ιδιαίτερη είναι η συμβολή μας στην αντιμετώπιση του καρκίνου με την έγκαιρη διάγνωση, την πρόγνωση και την πρόβλεψη της κατάλληλης θεραπείας. 

Ωστόσο, στο γενικότερο πλαίσιο της μνημονιακής κατάστασης που εχει περιέλθει η χώρα μας με περικοπές στους μισθούς και στις εφημερίες, αποχώρηση μεγάλου αριθμού συναδέλφων με συνταξιοδότηση και μη κάλυψη των θέσεων, μηδενική σχεδόν λίστα αναμονής για ειδίκευση, διορισμός επικουρικών γιατρών σχεδόν με το σταγονόμετρο, έχουν οδηγήσει τα εργαστήρια μας σε οριακή κατάσταση με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στη διάγνωση, παρά την φιλότιμη προσπάθεια των συναδέλφων μας, με ευνόητες συνέπειες για τους ασθενείς.

Ζητάμε από τους αρμόδιους να μας βοηθήσουν να σταθούμε κοντά στον ασθενή έτσι όπως η ειδικότητά μας προστάζει με τη σωστή, υπεύθυνη και σύγχρονη διάγνωση και τη συμβολή στην πρόβλεψη της θεραπείας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής, που είναι την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου σας προσκαλούμε να έρθετε να γνωρίσετε από κοντά τους Παθολογοανατόμους που βρίσκονται πίσω από το μικροσκόπιο, να μάθετε τι κάνουμε, να δείτε ό,τι βλέπουμε. 

Ελάτε:

- Να συστηθούμε στις 18 και 19 Νοεμβρίου στην Αθήνα, στο Μετρό του Συντάγματος και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους. 

- Να σας ξεναγήσουμε στα Εργαστήριά μας, να σας εξηγήσουμε τι κάνουμε, να σας δείξουμε μικροσκοπικές εικόνες και να λύσουμε τις απορίες σας. 

Τα Εργαστήρια Παθολογικής Ανατομικής που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ είναι τα ακόλουθα: 

1. "Άγιοι Ανάργυροι" Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς

2. "Άγιος Ανδρέας" Γενικό Νοσοκομείο Πατρών 

3. "Άγιος Παύλος" Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης 

4. "Ασκληπιείο" Γενικό Νοσοκομείο Βούλας

5. "Βενιζέλειο – Πανάνειο" Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου 

6. "Γ. Παπανικολάου" Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

7. "Θεαγένειο" Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης 

8. "Θριάσιο" Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας 

9. "Ιασώ General" Γενική Κλινική Χολαργού 

10. "Ιασώ Θεσσαλίας" Γενική Κλινική – Ιδιωτικό Μαιευτήριο 

11. "Ιασώ" Κλινική Αθηνών

12. "Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ." Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών 

13. "Μεταξά" Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά

14. "Ο Ευαγγελισμός" Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών 

15. "Παπαγεωργίου" Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης 

16. "Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμιγκ" Γενικό Νοσοκομείο Αττικής 

17. "Σωτηρία" Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών

18. "Υγεία" Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών 

19. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

20. Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης

21. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

22. Ιστοδιερευνητική Θεσσαλονίκη

23. Ιστότυπος Θεσσαλονίκη

24. Πανεπιστήμιο Αλεξανδρούπολης-Εργαστήριο Ιστολογίας - Εμβρυολογίας

25. Πανεπιστήμιο Αλεξανδρούπολης – Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής

26. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

27. Πανεπιστήμιο Κρήτης 

28. Πανεπιστήμιο Πατρών

 


Εκτύπωση  
Επίσημη Ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής.
+30 210 6725532
Λεωφ. Δημοκρατίας 67 Νέο Ψυχικό Αθήνα 15451

Αίτηση εγγραφής

Για την εγγραφή σας στην εταιρεία, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία.