Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ 

 

 

Με σύνθημα «όλοι μαζί τώρα – all together now», στις 10 Νοεμβρίου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής.

Το σύνθημα αυτό εκφράζει τη σύγχρονη θέση του Παθολογοανατόμου στην ιατρική επιστήμη: απαραίτητη και σημαντική, με αδιαμφισβήτητο ρόλο στην πρόληψη, πρώιμη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία πολλών σημαντικών νοσημάτων, καλοήθων και κακοήθων. 

Εξετάζοντας την ασθένεια στη βάση της, τον ιστό, από μικρές βιοψίες και μικρά ή μεγάλα χειρουργικά παρασκευάσματα, σε στενή συνεργασία με τους Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, θέτει την τελική διάγνωση και παρέχει σημαντικές πληροφορίες, τους λεγόμενους προβλεπτικούς και προγνωστικούς δείκτες, για την επιλογή της καταλληλότερης, στοχευμένης, εξατομικευμένης για τον κάθε ασθενή θεραπείας, αλλά και για την πρόγνωση της νόσου. 

Επιπλέον, ελέγχει την ανταπόκριση στη θεραπεία και παρακολουθεί την πορεία της νόσου, ενώ συμμετέχει ενεργά στην πρόληψη, διαγιγνώσκοντας προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις, αλλά και στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων ασθενών, εκτιμώντας την καταλληλότητα του μοσχεύματος του δότη, προεγχειρητικά και τη λειτουργία του μοσχεύματος στον λήπτη, μετεγχειρητικά, εξετάζοντας βιοψίες από το όργανο. 

Και βέβαια, είναι ο θεματοφύλακας των ιστών του ασθενούς. 

Μελέτες έχουν δείξει, ότι οι Παθολογοανατόμοι παρέχουν μέχρι και το 70% των διαγνώσεων, ενώ ξοδεύουν μόνο το 2% των παγκόσμιων εξόδων για την υγεία.

Στις μέρες μας, σημαντική είναι η συμβολή της ειδικότητας και στην πανδημία COVID-19. Μέσα από το μικροσκόπιό τους οι Παθολογοανατόμοι ανίχνευσαν ιικά σωματίδια του ιού στα προσβεβλημένα κύτταρα, μελέτησαν και κατέγραψαν τις βλάβες, που προκαλεί ο ιός στους πνεύμονες και στα άλλα όργανα (έντερο, στομάχι, δέρμα, καρδιά, ήπαρ κ.λ.π.) και άνοιξαν το δρόμο για την κατανόηση της νόσου και την κατάλληλη αντιμετώπισή της. 

Είναι από τις ειδικότητες που εξελίσσονται ταχύτατα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και διευρύνοντας τα πεδία της: Μοριακή Παθολογική Ανατομική, Ψηφιακή Παθολογική Ανατομική, Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ σε αυτή στηρίζεται μεγάλο μέρος της έρευνας στην Ιατρική.

Τους Παθολογοανατόμους, που ασχολούνται με τα υλικά σας, με την ασθένειά σας και πασχίζουν στα Εργαστήριά τους και στα βιβλία τους για τη σωστή διάγνωση, δε θα τους γνωρίσετε. Όμως, εκείνοι σας ξέρουν καλά, γνωρίζουν και μελετούν ένα κομματάκι του σώματός σας!!! Μοχθούν για τη διάγνωση και νοιάζονται για εσάς!

Αν και οι εργασιακές απαιτήσεις για τους Παθολογοανατόμους είναι πολλές, λόγω του αυξανόμενου φόρτου, αλλά και της αυξανόμενης πολυπλοκότητας της εργασίας τους, ο αριθμός τους, λόγω συνταξιοδοτήσεων, ελαττώνεται, ενώ λίγοι συνάδελφοι επιλέγουν, πλέον, την ειδικότητα αυτή. Αυτό έχει οδηγήσει τα Εργαστήρια της Παθολογικής Ανατομικής στη χώρα μας, εδώ και αρκετό καιρό, σε οριακή κατάσταση λειτουργίας. Παραμένουμε, όμως πάντα, με αφοσίωση, στη φροντίδα του ασθενούς!

«OΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΩΡΑ»

Σας προσκαλούμε να εορτάσετε μαζί μας την ημέρα αυτή, να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (www.pathology.gr) και αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 6725532.

 

 

 


Εκτύπωση  
Επίσημη Ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής.
+30 210 6725532
Λεωφ. Δημοκρατίας 67 Νέο Ψυχικό Αθήνα 15451

Αίτηση εγγραφής

Για την εγγραφή σας στην εταιρεία, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία.